• LinkedIn Social Icon

Retail

1/3

1/3
Sydney Central

477 Pitt Street, Sydney - 'Sydney Central' - was a $4 million retail upgrade project that included a ten year masterplan concept, branding and signage concept, tenancy base building upgrade, tenancy design review and the refurbishment of the food court and public facilities. One of the main challenges of the project was creating an attractive and accessible retail centre which was effectively located in the basement of a CBD building. Careful design of retail entries maximised the centre’s street presence, whilst the introduction of major new light wells and voids internally vastly improved the existing centre’s legibility and internal ambience. Special attention was also required to resolve egress and fire safety provisions, made more difficult due to the centre’s location below ground.

Mt Annan Mixed Use Development Sydney

The new supermarket and retail mall at Mt Annan complements and enhances the established Mt Annan Town Centre. With Coles as the anchor tenant and a carefully selected mix of specialty retail shops, the new development meets the increasing demands of this growing township.

The historic buildings in the region inspired the architectural language of the centre which incorporates a corrugated metal roof, sheet cladding, deep eaves and overhangs with wrap-around verandahs. Entries to the retail mall are accentuated with large roof canopies and signage. A central court features a higher ceiling and generous skylights, creating a landmark element for the site.

1/1
Lakewood Shopping Centre

The design of a well-needed local shopping amenity to meet the growing demands of an expanding population. The development was designed to positively respond to site levels, orientation and conditions to minimise impact on the surrounding environment.

The forecourt entry integrates outdoor seating, landscaping and a potential café area to provide a pleasant shopping environment for the local community.

The building design incorporates awnings, louvre and panelled architectural elements which creates a high standard, cost-effective and site appropriate design.

1/3
Ausgrid Learning Centre Energy Cafe

Ausgrid’s Learning Centre, designed by DEM, is a 15,000m² campus-style centre incorporating a range of flexible teaching spaces. It was the first project in Australia to be awarded both a 6 Star Green Star Education Design v1certified rating and an As Built v1 certified rating from the Green Building Council of Australia. The campus             incorporates an Energy Efficiency Centre (EEC) which exhibits new technologies and products relating to energy usage, electrical safety, appliances, and cooling and heating. Adjoining the EEC is the DEM designed Energy Café which is open to trainers, apprentices and tour groups. An external landscaped court is located adjacent to the cafe and provides both covered and uncovered recreational space.

1/3
Maritime Trade Towers Retail Courtyard

Upgrade works to the retail courtyard adjoining the Maritime Trade Towers building located in Sydney’s CBD. To activate and increase utilisation of the space, refurbishment of retail tenancies was undertaken and external weather protection was provided. This encouraged retail activity to extend into the courtyard and promoted a new identity for the area. The courtyard was also enhanced through improvements to paving and lighting.

1/2
227 Elizabeth Street, Sydney

Extensive redesign of the street level and lower ground floor of this high-profile commercial office tower in Sydney’s CBD. Innovative design concepts were developed as well as retail strategies to revitalise the building’s public areas.  

The design provides a stimulating commercial environment and a strong modern identity for the property, while respecting the character of the original building.

The proposal creates an additional 500sqm of leasable space, in a variety of retail tenancies, an expansive open lobby, a dramatic façade treatment and cascading terraces to the northern courtyard. A sense of transparency, ease of pedestrian movement, and visual connection to the lower arcade, are key components of the design.